Luštica bay gradi po LEED standardu ekološke gradnje

Luštica Bay je dobio LEED Silver sertifikat (Leadership in Energy & Environmental Design) – prvi stambeni projekat u Evropi koji je to postigao! LEED sertifikat za ekološku gradnju je patentiran od Američkog savjeta za ekološku gradnju (USGBC) i važi za jednog od vodećih sertifikata ekološke gradnje, pored BREEAM (Engleska), DGNB (Njemačka) i Passivhaus (Švedska/Njemačka).

Lustica logo
image003

LEED  se sastoji od niza zahtjeva koji uključuju dizajn, izgradnju i svrhu zgrada, kuća i naselja. Postoji sistem bodovanja projekata koji ima četiri nivoa: sertifikovan, srebrni, zlatni i platinasti.

Luštica Bay je dobioLEED Silver za svaku zgradu u okviru projekta. To znači da će biti primjenjena tri osnovna LEED sistema, svaki za različit tip objekta:‘LEED za novu gradnju’‘ će se koristiti za sve poslovne objekte i hotele; ‘LEED za kuće’ je određen za sve stambene ponude, odnosno niske stambene zgrade, gradske kuće i vile; a ‘LEED za razvoj susjedstva” za sva pojedinačna naselja u okviru Luštica Bay.

image004

  • Kako bi osigurali minimalan uticaj na životnu sredinumanje od 6% ukupne površine zemljišta (od ukupno 690 ha) će podleći razvoju, sa naglaskom na očuvanje morskih staništa i postojeće vegetacije.
  • Primjena metoda zelene gradnjeuključuje i upotrebu regionalnih građevinskih materijala kako bi smanjili ‘ugljenični otisak’ i sproveli metode za održivo upravljanje otpadom.
  • Energetski učinkovita arhitektura:pomoću najnovijih, inteligentnih metoda – od prirodnog ventilacionog sistema do visokog nivoa izolacije – potrošnja u svim zgradama biće smanjene za trećinu od trenutne regionalne potrošnje.
  • Priroda prirodi:zaštićeni hortikulturni i morski prostori, jezera za navodnjavanje, skladištenje vode i pešačke zone samo su dio plana da se ovjekovječi rad koji obeležava održivi početak za generacije koje dolaze.