O PROJEKTU

Cilj projekta GREEN BUILDING EDUCATION je da unaprijedi znanje ciljnih grupa uključenih u urbano planiranje, projektovanje i gradnju u Crnoj Gori kako bi doprinjeli efikasnijoj primjeni principa zelene, održive, ekološke gradnje i unapređenju građevinskih standarda.

Tokom projekta obuku Stručnjak ekološke gradnje (Green Building Professional – GBPro) pohađalo je 35. službenika iz lokalih samouprava i ministarstava, privatnih arhitektonskih i građevinskih firmi, NVO sektora kao i diplomirani studenti arhitekture i mašinstva. Ovaj kurs je verifikovan od strane Svjetskog GBC i sastoji se iz 10 jednodnevnih predavanja. Predavači su domaći i strani stručnjaci građevinske industrije, koji se bave temom održivog razvoja i zelene gradnje preko 30 godina.

Na završnoj projektnoj svječanosti dodjelu GBPro Sertifikata propratiće i otvaranje grafičko-informativne izložbe Kratka priča o zelenoj gradnji. Tokom 2017. godine izložba će gostovati u 6 gradova Crne Gore sa ciljem da što većem broju stanovnika vizualno predstavi, približi i pojasni glavne principe zelene gradnje.

Ovaj projekat je podržala Ambasada SR Njemačke u Podgorici, kao i partneri opštine Kotor i Herceg Novi, te sponzori Turistička Organizacija Kotor, Porto Montenegro i Knauf doo.  Iskreno zahvaljujemo na podršci i uspješnoj saradnji.

Savjet za ekološku gradnju Crne Gore GBC ME je dio svjetske mreže GBCa, odnosno njihovih preko 100,000 članova, među kojima su vodeće građevinske firme, arhitektonski biroi i brojne vladine i nevladine organizacije koji vode transformaciju ka održivoj gradnji (www.worldgbc.org ).

Više o GBC ME i budućim aktivnostima možete saznati putem sajta www.gbc.me