GBC ME Logo 3x2

 

Naša vizija:

Savjet za ekološku gradnju Crne Gore (GBC ME) će biti priznat kao vodeća organizacija koja podržava Crnu Goru kao ekološku državu tokom njenog razvoja, projektovanja i izgradnje svoje sredine u skladu sa principima očuvanja prirodnih resursa.

Naša misija:

Misija Savjeta za ekološku gradnju Crne Gore (GBC ME) je da vodi i edukuje društvo da uzpostavi ravnotežu između ekoloških ciljeva Crne Gore, njenih građana i potrebe za održivom izgradnjom i razvojem, uspostavljajući odgovorno, zdravo i prosperitetno okruženje, koje poboljšava kvalitet života za buduće generacije.

Osnivači:

1. Istorija

Koncept GBC ME pokrenuli su Erin Inglish i Milovan Novaković iz firme Colliers International (jedna od najvećih međunarodnih konsultanata za nekretnine) pod pokroviteljstvom Ljubiše Perovića, tada šefa Kancelarije za održivi razvoj Vlade Crne Gore, na sastanku u novembru 2008. Penzionisani britanski par, James i Anke Collins, koji planiraju izgradnju prve pasivne kuće u Crnoj Gori, pozvani su od strane Erin Inglish u proljeće 2009 da se pridruže već formiranom malom timu. James Collins je potom izabran za predsjednika male volonterske Pokretačke grupe. Od tada, desetak članova je izgradilo temelje GBC ME koji je 20. decembra 2010 registrovan kao neprofitna organizacija. GBC ME ima 12 članova Odbora, od kojih su 8 Crnogorci i 4 stranca koji žive u zemlji.

Memorandum o razumijevanju s Vladinom Kancelarijom za održivi razvoj je potpisan 1. marta 2011. Kancelarija u potpunosti podržava GBC ME, a imajući u vidu njen cilj da razvije i prati državnu strategiju za održivi razvoj, idealan je partner za saradnju.

U susretu s ministrom za održivi razvoj i turizam, Predragom Sekulićem, sredinom aprila 2011 smo razgovarali o budućoj saradnji i Memoranduma o razumijevanju, ministar je ponudio da svečano otvori GBC ME tokom otvaranja sajma ekologije nedelju dana kasnije. Savjet za ekološku gradnju Crne Gore (GBC ME) službeno je otvoren 20. aprila 2011.

2. Članovi koji su osnovali GBC ME

Pored Colliers International-a, čiji je generalni direktor u Crnoj Gori Milovan Novaković, tu je i Porto Montenegro u Tivtu, najveći investitor u zemlji kao i u cijelom Sredozemlju, koji u potpunosti podržava Savjet i njegovu politiku održivog razvoja. Vladina Kancelarija za održivi razvoj i dalje pruža snažnu potporu, iako ne može formalno biti član zbog pravila postupanja državnih organizacija, pa je u te svrhe potpisan Memorandum o razumijevanju sa GBC ME. Energetska efikasnost i zaštita prirodne sredine su prioriteti projekata UNDP-a, koji se takođe pridružio kao osnivački član.

Članovi Pokretačke grupe, koji su tokom registracije formirali (volonterski) Odbor, imaju vlastite firme koje su uključene kao Članovi Osnivači. To su Blenheim Creative Consulting (Amy Lane), Crosswind Power (Miša Boškov Adžić); Eko Kuća Risan (James i Anke Collins); Montenegro Property Associates (Robin Gellately-Smith). Ostali pojedini članovi grupe su: Saša Cvetković, arhitekta; Jolyon Gough, ovlašćeni geolog za Porto Monenegro; Branko Lukovac, penzionisani ministar vanjskih poslova i diplomata; Marija Mijušković, u početku pripravnik, a sada zaposlena u Kancelariji za održivi razvoj Crne Gore; Slobodan Perović, međunarodni advokat; Irena Rajković, student magistarskih studija na Arhitektonskom fakultetu i prof dr. Dušan Vuksanović, profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Podgorici.

 

Upravni odbor:

Milovan Novaković – predsjednik
Robin Gellately—Smith
Prof Dr Dušan Vuksanović
Milutin Boškov Adzić
Anke Harris-Collins O.B.E.
Irena Rajković
Jasna Tomašević

Počasni član Upravnog odbora
Branko Lukovac
James Collins
Anke Harris-Collins O.B.E.

Odsjeci:

Organizacioni i politički odsjek:
Potpredsjednik – Robin Gellately-Smith

Odsjek za članstvo i marketing:
Potpredsjednik – Milutin Boškov Adžić

Tehnički i obrazovni odsjek:
Predsjedavajući – Prof dr. Dušan Vuksanović
Član – Irena Rajković

Odsjek za finansije:
Potpredsjednik – da bude imenovan

Članovi osnivači:

Colliers International
Porto Montenegro
UNDP u Crnoj Gori
Geomont d.o.o.
Blenheim Creative Consulting
Crosswind Power
Eco House Risan
Montenegro Property Associates
NVO Ekofest

Partneri:

Ministarstvo održivog razvoja i životne sredine, Crne Gore