Ekonomske prednosti

Economic

Zašto nam je potreban održivi razvoj, i zašto ova tema postaje sve važnije pitanje u krugovima onih koji su zainteresovani za izgradjenu sredinu? Korisnici, vlasnici, dizajneri, gradjevinari i održavatelji iz svih sektora aktivno traže tehnologije kako bi osmislili izgradjenu sredinu koja:

  • Efikasno koristi resurse (energiju, vodu, material, zemlju) i smanjuje otpad
  • Čuva prirodnu sredinu (koja je izvor svih resursa)
  • Da omogući zdravu izgradjenu sredinu nama kao i budućim generacijama.

Arhitektonska/Tehnička/Gradjevinska (A/T/G) Industrije počinju da usvajaju nove metode i da adaptiraju postojeću praksu kako bi bolje usvojile concept održljivosti u izgradjenu sredinu. S obzirom da je akcenat na održivom razvoju ne možemo da nastavimo da koristimo samo tradicionalne koncepte kao sto su vrijeme, vrijednost i kvalitet kada ocijenjujemo performans gradjevinskih projekata. Sada a i ubuduće, performans će se mjeriti kao deo šire ekonomske, društvene i prirodne cjeline.

“Implementacija održivosti znanja u izgrađenog okoliša”

Victoria C.P. Chen
Škola Industrial & Systems Engineering, Atlanta, SAD

“Kada se u potpunosti integrišu napori pri planiranju dizajna, održivi dizajn može da donese razne vrste ekonomskih prednosti. To uključuje i ekonomske prednosti u smislu uštede energije, vode i materijala, ali takodje umanjuje troškove održavanja i operative.”

HOK Priručnik za održivi dizajn

Jedna od vodećih studija “potvrdjuje da minimalno povećanje prvobitnih troškova od oko 2% za ekološku gradnju, u toku života objekta ima krajnju uštedu od 20% od sveukupne cijene gradnje – to je 10 puta više nego prvobitna investicija”

Greg Katz - 2003.


Izvor: Greg Katz
A Report to the California Sustainable Task Force. 2003

Izvor: McGraw Hill
Green BuildingTrends 2008 ReportIndustrija ekološke gradnje ima godišnji porast od 30%
“I to u recesiji”

David Gottfried, Osnivač the USGBC i Svjetskog GBC.
Izvor: USGBC Annual Report 2008