baner-geotermalni izvori-03-cg

Poštovane dame i gospodo,

 

Septembar ove godine je značajan mjesec u projektovanju: od 24. do 27. održava se 2. Sajam energetike na Jadranskom sajmu u Budvi, dok se od 22. do 28. širom svijeta obilježava Svjetska nedjelja ekološke gradnje. Ovom prilikom Savjet za ekološku gradnju Crne Gore (GBC ME), opština Danilovgrad i Inženjerska komora Crne Gore Vas pozivaju na Radionicu o potencijalima geotermalne energije u Crnoj Gori koja de se održati u Budvi 25. septembra ove godine.  

Tokom radionice predstavidemo Vam zaključke LEGEND projekta, koji u Crnoj Gori sprovode GBC ME i Opština Danilovgrad. LEGEND, akronim za Low Enthalpy Geothermal Energy Demonstration Cases for Energy Efficient building in Adriatic area (Geotermalni energetski demonstracioni sistemi niskog termodinamičkog potencijala za energetski efikasnu gradnju u Jadranskom području, je evropski projekat sufinansiran iz IPA Jadranskog Programa prekogranične saradnje i vođen od strane Provincije Ferrara (Italija) koja ima skoro 30 godina kapitaliziranog iskustva u iskorištavanju geotermalne energije i aktivnosti podizanja svijesti građana o ovoj temi. Opšti cilj projekta je promocija koncepta energetske efikasnosti i koristi nisko-entalpijske (niskog nivoa termodinamičkog potencijala) geotermalne energije na jadranskom području kroz:

  • 10 demonstracionih sistema koristedi GCHP (Ground Coupled Heat Pumps – geotermalne toplotne pumpe) u javnim zgradama u Italiji, Hrvatskoj, Albaniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
  • SWOT analiza pred-investicija i Life Cycle Analysis metoda kao podrška administraciji u izboru najefektivnijih i po okolinu najpogodnijih tehnologija toplotnih pumpi
  • Tematske radionice za povedavanje znanja među javnim i privatnim stakeholderima o najreprezentativnijim i najboljim praksama u GCHP tehnologiji na evropskom nivou za stambene, javne i industrijske zgrade
  • Tehnički seminari za širenje znanja u GCHP tehnikama i sposobnostima svih bitnih aktera (energetski menadžeri i specijalizovani stakeholderi iz javnog i privatnog sektora)
  • Politički i tehnički memorandum i smjernice za harmonizovanje normativnog okvira, poboljšanje razumjevanja prednosti GCHP i i promovisanje investicija u geotermalnu energiju u javnom i privatnom sektoru.

Više o projektu možete saznati na www.legend-geothermalenergy.eu

Molimo Vas da Vaše prisustvo potvrdite najkasnije do 19. septembra na email adresu marketing@gbc.me ili telefonom na 067206946.

Agenda u prilogu je podložna minimalnim promjenama, o čemu demo Vas obavijestiti na vrijeme.

Stojimo Vam na raspolaganju za sve dodatne informacije.

 

Agenda Sajam energetike 2014 LEGEND radionica2

Agenda LEGEND radionice


 
click here to download

Pozivnica i agenda - LEGEND radionice

click here to download