kratka prica o zelenoj gradnji

Prvoj generaciji Stručnjaka ekološke gradnje u Crnoj Gori  uručene su diplome na svečanoj ceremoniji koja je održana 14. marta 2017. godine u prostorijama EU Info Centra u Podgorici. Kurs Green Building Professional je dio projekta Green building education koji je Savjet za ekološku gradnju Crne Gore – GBC ME sproveo uz podršku Ambasade SR Njemačke u Podgorici, i partnersku saradnju opština Kotor i Herceg Novi, Turističkom Organizacijom Kotor, Porto Montenegro i Knauf.

Diplome je uručio Ambasador SR Njemačke, gospodin Hans Gutern Mattern nakon prigodnog i zanimljivog izlaganja o značaju koji građani i država pridaju uvođenju i primjeni zelene gradnje u njegovoj zemlji, i izrazio nadu da će do sličnih procesa doći i u Crnoj Gori.

Nakon dodjele diploma, Predsjedik GBC ME, Milovan Novaković  je nove Stručnjake ekološke gradnje pozvao da koriste stečena znanja u praksi i učine sve što mogu da se svijest o prednostima i neophodnosti  primjene održivih standarda u građevinarstvu i urbanizmu širi i ukorjeni u Crnoj Gori.

Svečanost je završena otvaranjem izložbe Kratka priča o zelenoj gradnji, koja putem 12 info-grafičkih panela na pristupačan i slikovit način objašnjava ključne odlike i prednosti zelene gradnje. Tokom 2017. godine izložba će biti postavljena u više gradova širom Crne Gore, što se može pratiti na našem elektronskom kalendaru aktivnosti.  Katalog izložbe možete skinuti u biblioteci GBC ME websajta www.gbc.me/biblioteka.

Cilj prijekta Green Building Professional  je da unaprijedi znanje svih koji su uključeni u izgradnju, od arhitekata i urbanih planera u lokalnim samoupravama i ministarstvima, do privatnih arhitektonskih biroa i diplomiranih studenata mašinstva i arhitekture. Kurs Green Building Professional  je licenrican od strane Evropske mreže Savjeta za ekološku gradnju i sastoji se iz 10 jednodnevnih predavanja koja slušaoce uvode u sistem zelene gradnje, od teorijskih načela i principa do primene istih u praksi.  Predavanja drže istaknuti stručnjaci iz zemlje i svjeta. Lista predavača i predavanja, odnosno modula, dostupna je na sajtu www.gbc.me/kursevi, kao i imena polaznika prve generacije.

Fotografije sa svečane dodjele diploma i otvaranja Izložbe možete vidjeti u galeriji www.gbc.me.