mbc.me-GBPro-2018-01

Već drugu godinu za redom Savjet za ekološku gradnju Crne Gore (GBC ME) uspešno sprovodi projekat Stručnjaci Zelene Gradnje (Green Building Professional – GBPro), uz podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u Podgorici, i partnerstvo sa Univerzitetom Donja Gorica.

Tokom svečane ceremonije 14. juna 2018.g u 17h, u EU Info centru u Podgorici, Ambasador Republike Njemačke, gospodin Hans Günther Mattern uručio je diplome GBPro studentima crnogorskih fakulteta, a sada stručnjacima za ekološku gradnju. Ceremoniji su prisustvovali osnivači i članovi GBC ME, odnosno renomirane domaće i svjetske kompanije koje zastupaju principe održive gradnje. Svečana ceremonija ispraćena je izložbom Kratka priča o zelenoj gradnji, koja kao što ime govori, objašnjava glavne postulate ekološkog i odgovornog pristupa gradnji.

Tokom svečane ceremonije studenti su prezentovali iskustvo i impresije stečeno na studijskom putovanju u zeleni grad Frajburg, što je takodje bilo deo ovog projekta. Dvodnevna poseta Frajburgu je odganizovana od strane Innovation Academy koja sebe vidi kao „deo globalnog pokreta koji ima za cilj da doprinese društvenoj transformaciji kroz edukaciju o održivom razvoju“. Posećeno je više od 10 arhitektonsih, urbanih i ekoloških projekata i celina. Neki od njih, koje su predstavili GBPro studenti, uključuju rekonstrukciju univerzitetske Bibioteke, specifikacije i način poslovanja Zelenog Hotela, uspehe društvenog aktivizma u Vauban distriktu i urbanno planiranje i izgradnju novog Rieselfeld distrikta. Prezentacija je dostupna ovde, a fotografije predivnog grada Frajburga  možete pogledati u galeriji.  

Završnu reč na Svečanoj Ceremoniji imao je Ambasador Günther Mattern koji se podsetio svojih studentskih dana u Frajburgu kada su svi ovi projekti bili u začetku, rekavši: „Iako nemam običaj da posećujem mesta na kojima sam već bio, možda bi trebao da napravim izuzetak i da opet posetim Frajburg, grad mojih studentskih dana“.